Grooming

Hvad er Grooming?

Ordet Grooming er engelsk og bruges i denne sammenhæng om den proces, som en seksuel krænker bruger til, at vikle barnet eller den unge ind i et net af ansvar og skyld ved hjælp af manipulation og løgne, smiger og ros. Det får barnet eller den unge til at tilsyneladende “frivilligt” overskride sine egne grænser mere og mere, og til i sidste ende måske at deltage i seksuelle aktiviteter.

En Groomer er det man kalder en person, der ved hjælp af ovenstående “groomingteknikker” lokker, truer og forfører børn og unge til at deltage i seksuelle aktiviteter.

Grooming foregår ofte på nettet og via mobiltelefon, men også ved direkte kontakt.

50% af seksuel krænkelse mod børn har baggrund i en grooming proces.

Viden om Grooming world wide

Alle børn og unge kan potentielt blive udsat for Grooming, men især ensomme børn og unge er særlig udsat og sårbare i forhold til at blive lokket og forført af den smiger og interesse, som krænkeren/groomeren viser og benytter sig af.

Groomingen foregår i faser, hvor barnet eller den unge langsomt bliver trukket længere og længere ind i noget der starter som venskab, men med tiden går over i at være af seksuel karakter. Groomeren bruger ofte følelsesmæssigt pres så som skyld og skuffelse samt at afbryde venskabet over for barnet, hvis barnet tøver ved at gå med til forskellige grænseoverskridende og seksuelle ting. Da barnet i forvejen er sårbar, vil det ofte rykke sine egne grænser for at bevare venskabet.

Identifikation af seksuel grooming kan være vanskelig, idet seksuel motiveret adfærd hos en krænker er svære at adskille fra en med ikke seksuel adfærd.

Grooming er en adfærd der ligner normal voksen barn interaktion, men som alene har den intention at misbruge barnet seksuelt.

Groomingprocessen kan opdeles i:

  1. Adgang til barnet
  2. Sikre samarbejde og medansvar fra barnet
  3. Hemmeligholdelse
Scroll to Top

Brug for hjælp
Kontakt os, hvis du oplever bekymrende adfærd hos børn og unge i enten hjem, institution, skole eller på ungdomsuddannelse, der kan relateres til deres brug af digitale medier eller færden på digitale platforme – og som er af seksuel karakter.

Kontakt os og få personlig rådgivning

Onsdage kl. 15 – 17

Udenfor vores gratis telefoniske rådgivningstid, kan du vælge at sende en besked

Det digitale univers står åben for enhver

Få guiden tilsendt som pdf: “Beskyt børn mod online pornografi”

*Du skrives samtidig op til at modtage mails med viden, rådgivning og tilbud. Du kan til enhver tid afmelde dig igen. Dine personoplysninger behandles efter gældende
persondatalov jf. vores Privatlivspolitik.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.